Wonen in de Clara

Voor  iedereen die geinteresseerd is in een woning in het Claraklooster hebben we de belangrijkste informatie over het wonen en leven in de Clara samengevat.

 • WONEN IN DE CLARA

  Zelfstandig en onzelfstandig in de oud- en nieuwbouw.
  De geneugten van het wonen in de Clara.

 • BETROKKENHEID EN MEEDOEN

  Meedenken en beslissen in de algemene ledenvergadering.
  Meedoen aan commissies en werkgroepen.

 • DE VERENIGING EN DE REGELS

  Organisatie van de vereniging.
  Lid zijn en lid worden.
  Wachtlijsten en open dag.
  Als er een woning leegkomt.
  Onderverhuur.

 • GESCHIEDENIS VAN HET CLARAKLOOSTER

  Vegetarische Theresiaantjes end de Claraworst.
  Net geen eeuwfeest voor de karmel van Den Bosch.
  Verijdelde sloopplannen.

Lees meer
Betrokkenheid en meedoen

BETROKKENHEID EN MEEDOEN

 

Meedenken en beslissen in de algemene ledenvergadering (ALV)

In de ALV bespreken we uiteenlopende onderwerpen en worden de besluten genomen. Dat gaat over zaken die alle bewoners aangaan en varieert van de aanschaf van een grasmaaier, de inrichting van de parkeerplaats toot het woonbeleid. Er zijn ongeveer 4 tot 5 ALV's per jaar waaraan alle bewoners geacht worden deel te nemen. Onderwerpen en voorstellen worden van tevoren breed verspreid, zodat je oo via machtiging kunt stemmen als je echt niet aanwezig kunt zijn,

 

Lees meer
De vereniging en de regels

Organisatie van de vereniging

 

Vereniging belangenbehartiging bewoners Clarastraat 22

We spreken meestal van de vereniging Claraklooster, maar de officiele naam waaronder we staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel luidt Vereniging Belangen Behartiging Bewoners Clarastraat 22. De vereniging is opgericht door de bewoners die ervoor gezorgd hebben dat het pand niet werd afgebroken en er woningen in kwamen. Zij kozen destijds voor de vorm van een vereniging on=mdat die de mogelijkheid biedt voor een goede vertegenwoordiging van de eden en als aanspreekpunt voor de gemeente en instanties. Als rechtspersoon mag een vereniging bijvoorbeeld financiele transacties verrichten of een rechtszaak aangaan.

 

Lees meer
Geschiedenis van het Claraklooster

Vegetarische Theresiaantjes en de Claraworst

De Clarastraat komt als ‘Claere Straet’ al op Middeleeuwse plattegronden van ’s-Hertogenbosch voor. Het is een smalle straat in de schaduw van de Sint Jan. Achter de Clarastraat stroomt het stadsriviertje de Dieze. Aan de noordkant komt de Clarastraat uit in de Hinthamerstraat, aan de zuidkant gaat de Clarastraat over in de Papenhulst. Op dit stukje stadsgrond, in het hart van de stad die om de vele katholieke kerken en kloosters wel het ‘Rome van het Noorden’ werd genoemd, hebben eeuwenlang nonnen geleefd: vanaf de late Middeleeuwen Clarissen en vanaf de negentiende eeuw Theresiaantjes oftewel Ongeschoeide Karmelietessen. Doordat het klooster van deze laatste ook in de Clarastraat lag, vergisten de Bosschenaren zich wel eens. Zo kregen de vegetarische Theresiaantjes niet zelden een worst aangeboden, met het verzoek om te bidden voor mooi weer. Dit gebruik behoort echter tot de traditie van de Clarissen: niet de Spaanse heilige Teresa van Avila, maar de Italiaanse Chiara (Clara, klaar, helder) di Assisi is de patrones van mooi weer.

 

Lees meer